2009-01-11   
   Startsidan      Stockholms bilder      Ölands bilder     Om min konst    Utställningar    
  

   
   

   
     
En betraktare av Stockholm och Öland

Jag heter Börje Frykenstam och är målare. Jag föddes 1936 i Värmland och växte upp i Stockholm. Mitt intresse för måleri vaknade tidigt. Jag har tecknat och målat så länge jag kan minnas. Konstfack och privata målarkurser har varit min formella utbildning tillsammans med många timmar av träget arbete. Mina två favoritmotiv är Stockholm och Öland.

Stockholm

Jag har med blandade känslor upplevt stadens stora förändringar från 1950-talet och framåt. Många av mina minnen av denna vackra stad har jag bland annat från mina många spårvagnsresor, långa promenader i olika stadsdelar och från mitt ungdomsjobb som springschas. Det staden givit mig i form av oförglömliga intryck vill jag nu ge tillbaka och förmedla i min konst.

För mig är Stockholm en stad rik på kontraster, en stad som inte lämnar någon oberörd. Det är städernas stad - på gott och ont. Jag har sett hur marmorpalats och hus i glas och betong ersatt de gamla, livfulla husen och därmed deras historia och hemligheter. Jag har också upplevt hur staden vuxit och utvecklats i takt


med tunnelbanans utbyggnad till ett antal förorter. En stad i förvandling, och i mina stadsmotiv vill jag minnas det gamla, men samtidigt ha ett öppet sinne för allt det nya. I mitt måleri försöker jag fånga de miljöer, känslor och stämningar som är viktiga för mig.

Öland

Mina motiv söker jag på Öland, en rikhaltig och befriande kontrast till stadens larm och betong. Sedan början av 60-talet har jag tillbringat många somrar på Öland där jag finner lugnet och harmonin tillsammans med havet, himlen och den öppna horisonten.

Ta gärna kontakt med mig om du vill veta mera. Jag finns i Segeltorp och sommartid på Öland.

Med vänlig hälsning

Börje Frykenstam
   
  

Utdrag ur Konstlexikon

Börje Frykenstam
Målare, f. 1936 i Värmland. Stud. vid Konstfackskolan i Stockholm. Målar stadsmotiv, landskap, havs- och skärgårdsmotiv med förkärlek till ytterskärgården där han med stor säkerhet fångar det lite ödsliga med värme och harmoni.
-Stockholm.

Börje Frykenstam
Ateljé: Tranvägen 42 C36, 141 72 Segeltorp, tel 08-711 tel 08-711 81 90
Sommarateljé: Hemskogsvägen 1, 380 74 Löttorp, tel 0485-250 23
e-post   
frykenstam@hotmail.com