USA - NY till LA - 2001
0
Denna är sagan om fyra svenskar och en bil

Lars Thulin, Per Thulin, Ann Thulin och Ingrid Hansson flög från Skåne in juni 2001 till New York och reste med bil under en månad till Los Angeles.

Säjten är ägnat åt vänner och släktningar men andra som hittar hit är välkommen att titta omkring.

Planen var att see så mycket som möjligt av landet samt hälsa på vänner och släktningar utmed vägen.

Undertill visas körvägen
Vi hade arranged från Sverige hämta en bil vid Newark Airport. En mellanstor Oldsmobile Alera, döpte vi henne till Virginia eftersom det redan stod på hennes nummerplåt. Hon hade hittat vägen till New Jersey på egen hand.

Tillsammams körde vi 6000 miles (9.600 kilimeter) utan så mycket som en hosta för hennes del. Bilen var utrustad med alla sorters electronik som vi inte var tidigare bortskämd med. Först och främst automatväxler, den mycket nödvändig Luftkonditionering (AC) , justerbar hastighetshållare, automatstyrd ljus, automatisk radiovolym och naturligvis, en electrisk körstolkontrol som flyttade stolen i alla riktningar.

Tack ska' du ha Virginia - du och din AC gjorde vår resa möjligt.Lars och Per kördes till Sturup airport av äldsta broder Stig. Här syns baggage för tre - vi reste lätt!

Folk som syns på dessa sidor inkluderar

Ingrid Hansson
Ann Thulin
Lars Thulin
Per Thulin
Leann och Richard Whitefeather
Paula och Jim Freeman
Sheila Sato och Jessica
Jason Sato and Sonja
Mary Haskell
Shelley Parvin

Bland andra ställen besökte vi:
New York City
Niagara Falls
Toronto, Canada
Cleveland, Ohio
Kansas City
Quincy, Illinois
Hannabal, Missouri
Dodge City, Kansas
Pueblo, Colorado
Dunes Nat. Park
Denver, Colorado
Mesa Verde Nat. Park
Natural Bridges Nat. Monument
Monument Valley
Grand Canyon, Arizona
Lake Mead & Hoover Dam
Las Vegas, Nevada
Death Valley, California
Yosemite Nat. Park, California
San Francisco inkluding the Gay Pride parade
Monterey, California
18 mile drive and Carmel
Big Sur - Highway One
Los Angeles, California

Vi flög i enKLM "City Hopper" till Schipol och därifrån, i en annan City Hopper till London och vidare till New York i en 747.

Detta var inte planen. Biljetterna beställdes i Mars och betalades i april. Året innan hade vi erfaret att man måste boka en New York resa flera månader i förväg.

Flyggbolaget KLM hade of någon orsak helt enkelt avbetällde planet. De såg ingen orsak att informera oss om detta.

VARNING... alltid ringer flygplatsen dagen innan för att kontrollera att planet kommer att finnas på plats.

En stressad ungman från Luftfartsverket lyckades boka om cirka 12 personer till New York samma dag men baggaget hängde inte med.

Utkanten av Amsterdam från luften

Per passade på handla lite på Schipol innan vi flög vidare till London


Planet från London till New York var överdrivet trångt och varmt som Saharan. Vi fick som tröst var sin lille filmskärm. Men stora planer är bullriga och det var mer eller mindre omöjligt att höra filmdialogen genom de ledsna små hörlurer som delades ut.

I såg på filmen "Chokolad" men hörde inte mycket. Per hade egna hörlurer med sig och vi fick låna för att prova hur det kunde ha varit.

Resan var lång!Bästa kanalen visade den akturella position av planet, hastigheten, temperatur, och liknande

Passagerar möts på JFK av hordar av ivriga individer som provar på att övertala en att det är nödvändigt att köra till stan i en stretchlimo.

Per vägrade tror på detta och om sider upptäckte att en normal taxi för tre, möjligen fyra personer klostar max. $30 till centrum per överenskommelse med staden. Billigare än bus + Metro. OBS! att moms och dricks (15%) tillkommer. Taxibilar har enorma baggage utrymmen.

NY är en riktig taxi-stad på många sätt. Man hittar en på varje gata mer eller mindre på vilken tid som helst. Inte alltid lediga förstås. Vid midnatt på Times Square kommer 600 taxibilar att passera och det krävs tur att finna en ledig bil. Vi gick över till en annan stor genomgångs gata att finna vår taxi.Fifth Avenue "uptown"

Vi anlände sent på natten till den lille lägenhet som vi hade ordnat att låna av "Lasse" - en svensk vän av en vän som ibland hyrar ut den på sommaren.

New York är riktigt dyrt när det gäller boende. Allting annat verkade ganska överkomligt. Antagligen pga att priset i dollars är cirka 10% av priset i Kronor och pga att ingen talar om i förväg att moms tillkommer. Ful ovana detta! Sedan tillkommer en tip!

Per och Ann äter frukost i en mini-café på den lower east side där vi bor

© Ann Thulin, © Lars Thulin,
© Per Thulin, © Ingrid Hansson
0 hem | back | topp | nästa